In de kijker

Categorie: In de kijker

  

VivaCultura is ontstaan uit een continu borrelende passie voor de zuiderse cultuur, meer bepaald Portugal, het Portugees en alle culturele aspecten verbonden met het zuiderse land.

In 2024 organiseert VivaCultura de KUNSTTENTOONSTELLING "Fragiel & Sólido", waarbij de Vlaamse keramiste Mieke Everaet en de Portugese beeldhouwer Jorge Pé-Curto elk tien exclusieve werken voorstellen aan het publiek. Klik hier voor meer informatie.

Griet Meert is coördinator van VivaCultura. Ze is afgestudeerd als romaniste aan de KU Leuven en doceert vooral Portugees, op aanvraag ook Spaans en Frans, zie www.viva-educa.be.

Tijdens de vele reizen door Spanje en Portugal gaat VivaCultura op zoek naar de klanken van de taal, de authentieke cultuur, de heerlijke gastronomie, de verhalen achter de monumenten, de restanten van de geschiedenis. Bij VivaCultura kan u terecht voor reisadvies op maat. Ook lezingen rond de cultuur en geschiedenis van Spanje en Portugal zijn mogelijk. Er zijn tevens film- en literaire avonden.
Ze richtte VivaCultura op onder het motto “Nieuwsgierig door het zuiden”. De artikels op VivaCultura.be zijn van haar hand, de foto’s van  haar camera.
Volg ons via facebook “VivaCultura”, Instagram “vivaculturagrietmeert”. Voor een vraag of een offerte kan u ons vrijblijvend bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Categorie: In de kijker

 

 

 Welkom op de reisreportage "Lissabon, stad van het licht" CC De Werf te Aalst, woensdag 6 april, van 19u tot 22u. 10€ Reservatie via ccdewerf.be of 053 72 38 11

 

We doorkruisen alle wijken van de Portugese hoofdstad Lissabon en doorgronden de geschiedenis, cultuur, muziek en literatuur. We dompelen ons onder in de Romeinse restanten, het imposante kasteel van de eerste Portugese koning, de ruïnes van de verwoestende aardbeving en de luxe van de Gouden Eeuw. We focussen op de al te vaak vergeten moderne architectuur van Parque das Nações. Uiteraard bespreken we ook de lekkere gastronomie, de interessante restaurants en we sturen je huiswaarts met praktische reistips.

Categorie: In de kijker

Het boek “De reis van de olifant” is het vertrekpunt van de documentaire “José e Pilar”. Daarin vertelt José Saramago over de avonturen en tegenslagen van een dikhuid, alias de olifant, die van het hof van de Portugese koning João II verhuist naar dat van de Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan. De prent van 2010 is van de hand van de Portugese regisseur Miguel Gonçalves Mendes. Hij volgde het Portugees-Spaanse koppel gedurende twee jaar en geeft een intimistische kijk in hun leven, de sterkte van hun relatie en het energieverslindende leven van een beroemde en bejubelde schrijver. Het is een verrassend beeld, enerzijds het alledaagse leven van het koppel in hun huis op Lanzarote en hun reizen over heel de wereld. Anderzijds hun drijfveer om de wereld te veranderen of op zijn minst het een betere plaats te doen worden. De film onthult een andere kant van de Nobelprijswinnaar Saramago, doorbreekt clichés en bewijst dat genialiteit en eenvoud samen kunnen gaan. “José e Pilar” geeft het leven van één van de grootste schrijvers van de moderne tijd weer én het bewijs dat, volgens de auteur, “alles verteld kan worden op een andere manier.’ Bekijk alvast de trailer.

Lees meer...

Categorie: In de kijker

Fátima, vaak over het hoofd gezien als toeristische attractie van Portugal, tenzij door de pelgrims, gelovigen die op zoek gaan naar de plaats waar Maria in 1917 verscheen aan drie herderskindjes.

Lees meer...

Pagina 1 van 2

Ga naar boven