Artikel

Wat ik kocht als het derde stuk van de 2+1gratis formule in Fnac Gent, bleek een ware ‘pageturner’. Geschiedenis is sowieso mijn favoriete raamstructuur bij een boek. Dus toen ik op de achterflap las dat het verhaal zich afspeelt tijdens het najaar van 1940 in Spanje, de periode na de burgeroorlog en vóór de dictatuur van Franco was dat voor mij voldoende om het mee te nemen naar de kassa.

De Engelse auteur maakt weliswaar enkele foutjes wat betreft het stadsplan van Madrid en het bestaan van het ministerie van Mijnbouw, toch is zijn schets van de toenmalige precaire situatie in Madrid levensecht.

Franco flirt met Hitler. Zal hij het Spaanse volk meesleuren in WOII of probeert hij ‘neutraal’ te blijven? Volgt hij de Falange in de pro-Hitlerkoers of verbindt hij zich met de monarchisten? Wat met de Joodse vluchtelingen in Madrid? Worden ze uitgeleverd aan Duitsland of kunnen ze via Spanje verder vluchten naar Portugal? En hoe lopen de contacten met de Engelse ambassadeur?

Op de achtergrond van deze hongerwinter voor de Spaanse inwoners, ontvouwt zich een verhaal van spionnen, oude vriendschappen en dramatische liefdes. Harry Brett wordt onder het mom van tolk naar Madrid gestuurd om zijn oude collegevriend Sandy Forsyth te bespioneren in zijn dagelijkse handel en wandel. Via Sandy zal hij de vroegere vriendin van zijn eveneens collegevriend Bernie Piper terugzien. Welke rol speelt de zakenman Sandy in het Francoregime? Voelt Barbara, zijn vriendin, zich goed in het luxueuze leventje of wil ze terug naar haar job als vrijwilligster van het Rode Kruis? Zullen ze de overtuigde communist en hun beider vriend Bernie Piper kunnen redden?

Een spannende verhaallijn ontspint zich. Tot op het einde blijft het boeiend en zijn er onverwachte wendingen. Ik heb in ieder geval intens genoten van de historische schets en het intrigerende verhaal.

Ga naar boven