Artikel

Alle klassen werkten rond het typische “kipstoofpotgerecht” uit centraal Portugal. De eerstejaars ontdekten de woordenschat van de ingrediënten, de tweedejaars de instructies voor de bereiding en vanaf het derdejaar werd er naar een kookdemo via youtube gekeken. De gastronomische sfeer was duidelijk aanwezig!! Tijdens de pauze konden de cursisten het gerecht ook proeven…. De zachtjes gegaarde kip met ui, look, portwijn, brandewijn, witte wijn en kerstomaatjes werd duidelijk gesmaakt.

Op algemeen verzoek hierbij de ingrediëntenlijst en de bereiding.

Ingrediënten: 1 kip, 3 dikke sneden spek, kerstomaatjes, 2 grote uien, olijolie, 2 theelepels Dijonmosterd, witte wijn, 3 teentjes look, 2 glazen rode portwijn, 2 glazen brandewijn, bvb. cachaça, peper en zout.

Bereiding: Meng de mosterd met de witte wijn en laat het mengsel wat rusten. Snij het spek in kleine stukjes. Versnij de kip in kleine delen. De borst wordt niet gebruikt. Kruid alle delen van de kip met zout en peper. Doe olijfolie op de bodem van de púcara. Leg de stukken spek erin. Daarbovenop de stukken kip. Vervolgens de grove stukken ui, 3 teentjes geplette look en de kerstomaatjes. Giet het mengsel van mosterd en witte wijn over de ingrediënten. Doe hetzelfde met de rode portwijn en de cachaça. De kip en de andere ingrediënten moeten net onder staan. Meng alles goed! Zet de púcara in een voorverwarmde oven op 170°C. Om de pot zelf op te warmen heb je al gauw zo’n dertig minuten nodig. Om te garen nog een extra 1u30. Belangrijk is om tijdens de eerste gaartijd het deksel op te pot te houden. Op het einde mag men het deksel wegnemen en nog zo’n 15’ laten verder garen. Op die manier krijgt men een goudbruine korst. Serveer met vastkokende aardappels of brood en een glas rode wijn. Bom apetite!

Ga naar boven