Artikel

De wijn wordt uitgeschonken en de antwoordbladen uitgedeeld. Niet zomaar een snel-snel quiz, maar gegoten in een boeiend verhaal rond de evolutie van de gastronomie in Spanje en Portugal tijdens de middeleeuwen. Heel vaak wordt geschiedenis verteld aan de hand van oorlogen en veldslagen, belangrijke personen of architectuur. Maar wat met de culinaire gewoonten? Iedereen eet. Alle standen en rangen zijn dagelijks bezig met voedsel. Wat veranderde daar allemaal in de kookpotten op het Iberisch Schiereiland? Welke ingrediënten bleven achter na de Romeinse en Moorse aanwezigheid? Wat zat er in de knapzak van de pelgrims naar Compostela? Nieuwe smaken, nieuwe bereidingen? En de kruisvaarders? Ze trokken naar het verre Jeruzalem. Wat aten ze? Welke ingrediënten van thuis vermengden ze met meer oosterse producten? Boeiend, boeiend!

Kent u het standbeeld van “El Oso y el Madroño” in Madrid? De beer die snoept van een lage boom vol met rode vruchtjes? Sedert 2000 doet men onderzoek naar de medicinale werking van die ‘aardbeiboomvrucht’. En jawel, het zou cardiovasculaire problemen tegengaan. Lekker, zeker in likeurversie!

Heeft u al eens een gedroogde vrucht van de Johannesbroodboom geopend? Onder die harde, wat stinkende schil zitten zaadjes. Merkwaardig genoeg wegen ze allemaal zo’n 0,2gr. Vandaar dat ze vroeger gebruikt werden als referentiemaat voor karaat, die functie vind je trouwens terug in de naam van het zaadje, namelijk ‘keration’. 

En dan het mooie verhaal van de kweepeer. Bij de Grieken was deze oude vrucht een huwelijksgeschenk. Na het huwelijksfeest en voor het binnengaan van de slaapkamer at de bruid van de kweepeer. Op die manier geurden haar lippen en smaakten ze zalig zoet…

De avond werd verder gevuld met dito-verhalen. Én afgewisseld met heerlijke gerechtjes. Of hoe geschiedenis en eten een avond fantastisch kunnen vullen. Dank aan het enthousiaste publiek en Qarfa voor de catering.
 

Ga naar boven